Näihin kysymyksiin on etsitty vastauksia Tuusulan liikkumiskyselyssä. Vastauksia on nyt saatu yli tuhannelta tuusulalaiselta, joten otosta voidaan pitää jo suhteellisen kattavana.
Joukkoliikenteen tarjonnan määrä ja liityntäliikenne
![]() |
Liikkumiskyselyn tulokset |
Kyselyn tulokset antavat siis selvän signaalin siitä, että joukkoliikennetarjonnan määrä on se asia joka kaipaa eniten kehittämistä. Mutta miten lisätä alueen joukkoliikennetarjontaa, kun kunnan käytössä oleva joukkoliikennebudjetti on rajallinen? Liikenteen lisääminen kun yleensä tarkoittaa merkittävää kustannusten nousua, uusien kuljettajien palkkaamisen ja lisättyjen linja-autojen liikennöinnin myötä.
Eli miten lisätä liikennettä alueella, ilman että kustannukset nousevat? Vaihtoehdoksi käytännössä jää nykyisen joukkoliikennejärjestelmän parempi hyödyntäminen, joka Tuusulassa mahdollistuu HSL-jäsenyyden myötä, kun lipputuote on yhteensopiva muun HSL-alueen kanssa. HSL-alueen potentiaalisimpia järjestelmän hyödyntämiskohteita on esimerkiksi Keravan juna-asema. Junahan liikennöi Keravalle joka tapauksessa ja junissa on pääasiassa hyvin tilaa. Matka-aika Helsinkiin Keravalta R-junalla on 22 minuuttia.
Vastaavasti matka-aika bussilla esimerkiksi Hyrylästä Helsinkiin on ruuhka-aikaan noin tunnin luokkaa. Matka-aika Hyrylästä Keravalle on noin 20 minuuttia. Samassa ajassa kun yksi kuljettaja siis ehtii ajamaan bussin Helsinkiin ja takaisin, ehtisi Keravalle ja takaisin ajaa kolme kertaa. Eli samalla kustannuksella joukkoliikenteen tarjonnan määrä saataisiin kolminkertaistettua Hyrylässä. Matka-aikakin Keravan kautta Helsinkiin olisi, noin 5 minuutin vaihtoajalla, 47 minuuttia eli vähemmän kuin suoralla bussilinjalla.
![]() |
Linjastosuunnitelman lähtökohdaksi otetaankin liityntäliikenteen roolin kasvattaminen Tuusulan joukkoliikenteessä.
Yhteysvälien kehittäminen

Yhteyksien kehittämisen osalta toivotaan erityisesti Helsingin keskustan sekä Tuusulan sisäisten yhteyksien parantamista. Seuraavalla prioriteetilla tulevat yhteydet naapurikuntiin Keravalle ja Järvenpäähän, sekä Kehäradalle ja Vantaalle. Yksityiskohtaisempaa tietoa yhteysvälien kehittämistarpeista on annettu paljon myös avoimessa palautteessa ja sitä tullaankin käymään läpi kyselyajan loputtua.
Kunnan sisäisten yhteyksien osalta työ- ja opiskelumatkojen sujuvuus nousee vastaajien keskuudessa merkittävimmäksi asiaksi. Muut kunnan sisäiset liikkumistarpeet, kuten vapaa-ajan matkat, asiointimatkat ja koulumatkat nähdään merkitykseltään tasaisena.

Liikkumiskyselyyn voi vastata 31.10. asti.